Pati vieglākā smilšu mīkla plātsmaizei

Nav gardāka un vienkāršāk pagatavojama kāruma visai ģimenei kā plātsmaize – atkarībā no gadalaika uz tās var likt visu, kas vien ienāk prātā. Tie var būt āboli, rabarberi, plūmes, biezpiens, arī ķirši un dzērvenes, galvenais, izvēlēties pareizo garšu kokteili un nepārspīlēt ar cukura daudzumu. Taču, gatavojot plātsmaizi, jāzina arī dažādi triki. Vispirms ir jāizvēlas, kādu mīklu gatavosi – tradicionāli plātsmaizes pamatni gatavo no smilšu mīklas vai rauga mīklas. Smilšu mīkla plātsmaizei būs īstais risinājums tām, kurām nepatīk virtuvē pavadīt pārāk ilgu laiku, jo tās pagatavošana ir ļoti vienkārša. Turklāt smilšu mīklai ir vēl kāds pluss – to var sagatavot ilgākam laikam uz priekšu, piemēram, ābolu sezonas laikā, un cept gardo našķi vai ik vakaru. Lai taptu izcila ātrā plātsmaize, vienai porcijai smilšu mīklas būs nepieciešami 100 g cukura, 200 g sviesta, 250 – 300 g miltu un šķipsniņa sāls. Izsijātiem miltiem pievieno cukuru un sasmalcinātu sviestu, visas sastāvdaļas saberž ar rokām, veidojot nedaudz drūpošu masu. Gatavo mīklu saveļ vienā vai divās bumbās, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī līdz brīdim, kad būs jācep. Proporcionāli palielinot sastāvdaļu daudzumu, smilšu mīkla plātsmaizei pietiks vairākām reizēm. Un tad jau atliek tikai uzbērt virsū ogas un augļus, pārliet ar sakultām olām un krējumu, pārbērt ar cukuru un kanēli, un likt krāsnī.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s