Ātri un viegli pagatavojami grūbu ēdieni

Grūbas ir graudaugu izstrādājums jeb nelobīti, nesašķelti miežu graudi, kuriem noņemts ārējais apvalks. Par spīti populārajam viedoklim, ka grūbu ēdieni ir pliekani un garlaicīgi, no grūbām ātri un viegli var pagatavot ļoti gardus, daudzveidīgus un veselīgus ēdienus. Sātīgie grūbu ēdieni ir populāri graudaugu cienītāju vidū tieši to diētisko īpašību dēļ. tradicionālie grūbu ēdieni Latvijā jau izsenis ir bijuši biezputra, zupas un sautējumi. Viens no visātrāk un visvieglāk pagatavojamiem grūbu ēdieniem ir biezputra. Pats nesen izmēģināju grūbu biezputru ar žāvētiem āboliem, tāpēc padalīšos ar tās recepti. Iesākumā vajadzēs kārtīgi noskalot un uzbriedināt aptuveni 40 gramus grūbu. Grūbas jāskalo ļoti kārtīgi, lai tās vārot nepaliktu glumas. Kad sāk vārīties, tām noteikti jāpieliek arī sāls, tad var vārīt, līdz pašas grūbas paliek vidēji mīkstas. Kamēr grūbas vārās, noskalo aptuveni 25 – 30 gramus žāvētu ābolu un sagriež tos smalkos gabaliņos. Gabaliņus pievieno gandrīz gatavajai biezputrai. Labākas garšas piešķiršanai katliņā ielej pusi glāzes ar dzērveņu sulu un saldumam pieber 25 gramus cukura. Putru vāra uz lēnas uguns līdz brīdim, kad grūbas palikušas mīkstas. Galdā liek jau atdzesētu, pievienojot saldinātu pienu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s